S-a schimbat legea pentru șoferii români, toți se bucură de RCA garantat: așa dormi mai liniștit
În România, în urma retragerii autorizației Euroins de către ASF în urmă cu aproape trei luni, au crescut foarte mult tensiunile pe piața RCA autohtonă. Mai mult decât atât, șoferii au început să își piardă încrederea în asigurările auto obligatorii. Realitatea pe marginea acestui subiect este însă mai complexă decât pare la prima vedere.
Imediat după acel episod dramatic ce a cutremurat piața asigurărilor din România, Autoritatea de Supraveghere Financiară a lucrat pe mai multe fronturi la dezvoltarea unui sistem care situația prin care au trecut City Insurance și Euroins să nu se mai repete. Rămâne să vedem dacă va funcționa pe termen lung.
Ce se schimbă pe piața asigurărilor RCA, cum sunt garantate
Primele Brute Subscrise (PBS) de sucursalele societăților de asigurări înregistrate în alte țări ale Uniunii Europene au crescut cu aproximativ 107% pe segmentul asigurărilor generale, în 2022.
Cu tot cu asigurările de viață, acest segment se apropie deja de 2 miliarde de lei și cel puțin 1,5 milioane de clienți. Din 12 mai, este în vigoare o lege care protejează și această categorie de clienți de efectele unui faliment și care va genera și un plus de venituri pentru FGA, într-o perioadă de vârf a plăților.
Sucursalele societăților de asigurări din străinătate venite în România în baza pașaportului european vor fi obligate să cotizeze la Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) pentru activitatea din România, în cazul în care nu sunt deja parte dintr-o schemă de garantare dintr-o altă țară, reiese din prevederile legii 112/2023 privind aprobarea OUG 102/2021 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 213/2015 privind Fondul de garantare a asiguraţilor.
Ca efect, clienții respectivelor societăți, ca și terții păgubiți de asigurați ai acestor entități vor fi despăgubiți de FGA, în caz de faliment. Până acum, doar societățile reglementate și supravegheate din România erau obligate să cotizeze la FGA și, prin urmare, doar clienții și păgubiții acestora beneficiau de acoperire în caz de faliment, conform Studiifinanciare.ro.